У оквиру Видовданске академије, уочи великог српског празника Видовдана, Народна библиотека „Ресавска школа” Деспотовац и Историјски архив „Средње Поморавље“ Јагодина одржали су у Свечаној сали библиотеке промоцију књиге „Дипломатија српске православне цркве у 16. и 17. веку”, аутора мр Дејана Танића историчара – архивског саветника.

Промоција књиге Дипломатија српске православне цркве у 16. и 17. веку

Промоција књиге Дипломатија српске православне цркве у 16. и 17. веку

Пред великим бројем љубитеља наше историографије мр Танић говорио је о великом значају Српске православне цркве у периоду од 16. до 17. века, као и о томе како је Пећка патријаршија имала под својом управом област већу од Душановог царства.

Промоција књиге Дипломатија српске православне цркве у 16. и 17. веку

„Српска православна црква у периоду под Османлијском влашћу имала је немерљив значај, јер је тада црква заправо предствљала нашу државу која у том тренутку не постоји.
Та моћ цркве уследила је након обнове Пећке патријаршије, а велику улогу у томе имао је Мехмед-паша Соколовић, турски велики везир, родом Србин из Старог Влаха. Његов рођак Макарије постао је први патријарх обновљене патријаршије. Обнова патријаршије, духовног и културног средишта српских крајева под турском влашћу, имала је далекосежан значај.
Тада се рађа појам наше нације, али и Косовски завет или како би неки данас рекли Косовски мит. Оно што нас разликује од других земаља је да ми свој мит о Косову нисмо градили на неким легендама као што је то на пример радила Енглесака са њиховим чувеним митом о краљу Артуру који није ни постојао, већ на истинитом догађају, битци између Османлијског царства и српске војске. Французи су на пример градили мит Јованке Орлеанке која је страдала и није изгубила битку у идеолошком смислу, али су је сами Французи (Универзитет Сорбона) осудили на мучеништво, што је била много гора издаја, него било каква прича о Вуку Бранковићу у време Косовског боја. Наша војска иако је имала огромне губитке и поднела велику жртву није изгубила ову битку, а у прилог томе иде чињеница да су Турци тек након 70 година од Косвске битке и пада Смедерева званично заузели Српску државу.“ Рекао је мр Дејан Танић и додао: „Да није било Српске православне цркве која је кроз све те године и векове држала саборност нашег народа, не би ни дошло до Првог српског устанка и ослобођења, као ни стварања модерне српске државе.“

Након промоције уследила су питања слушалаца и неформални разговрор и дружење са аутором књиге.

Промоција књиге Дипломатија српске православне цркве у 16. и 17. веку

Погледајте целу промоцију на следећем линку: